VO-leerlingen volgen Keuzedeel Verlichting & Comfortsystemen bij Automotive College

17 februari 2021

Een aantal leerlingen van het Cals College uit IJsselstein volgt sinds november het keuzedeel Verlichting & Comfortsystemen op het Automotive College van ROCMN. In dit keuzedeel leren de leerlingen, die gekozen hebben voor het profiel M&T, alles over de elektrische componenten in en aan de auto. Het keuzedeel en de samenwerking is tot stand gekomen in het kader van het programma Sterk Techniek Onderwijs Woerden-Montfoort-IJsselstein

In de eerste periode ontdekten de leerlingen wat de werking is van startmotoren en dynamo’s. De opgedane theorie werd in de werkplaats toegepast. In de praktijk konden de leerlingen de dynamo en startmotor demonteren, doormeten, controleren en weer monteren. Uiteindelijk hebben ze diverse metingen verricht en een stappenplan besproken hoe te handelen bij storingen.

In het tweede deel van de lesperiode zijn de leerlingen gestart met het maken van een checklist voor de verlichting. Aan de hand van deze checklist wordt complete verlichting gecontroleerd van een aantal verschillende auto’s. De verlichting aan de voorzijde wordt op de juiste hoogte afgesteld zodat een tegenligger niet verblind wordt.

Aankomende lessen staan in het teken van de, voor autotechneuten bekende, V4 –meting. Door deze meting toe te passen kunnen de leerlingen op een doeltreffende wijze een eenvoudige elektrische storing lokaliseren. Deze methode oefenen de leerlingen eerst op een meetkoffer en als de meting onder de knie is, volgt de meting aan een echte auto.

“Medio april zullen de leerlingen dit keuzedeel theoretisch en praktisch afsluiten met een “levensechte” opdracht. Opnieuw een mooie samenwerking van het VO met het MBO in het kader van STO WMIJ.” aldus Loek Hendriks, projectleider STO WMIJ van ROCMN.

Gezamenlijk opleiden
“Het keuzedeel is tot stand gekomen door de samenwerking binnen Sterk Techniek Onderwijs regio WMIJ. Programmalijn 3; gezamenlijk opleiden is erop gericht vo en mbo dichter bij elkaar te brengen en doorlopende leerlijnen in de techniek mogelijk te maken. Door de uitvoering op het mbo maken de leerlingen tevens kennis met het onderwijs en de opleidingsmogelijkheden in het mbo voordat ze een studiekeuze moeten maken.”

Sterk Techniek Onderwijs
De subsidieregeling Sterk Techniek Onderwijs van het ministerie OCenW is ervoor bedoeld om technisch onderwijs in de regio te versterken. De regionale plannen gaan zorgen voor meer én beter opgeleide medewerkers in de techniek en voldoende vakmensen in de regio. In de regio Woerden, Montfoort, IJsselstein werken partners uit het onderwijs en bedrijfsleven, onder de naam STOWMIJ, samen aan de invulling van de plannen.


Terug naar nieuwsoverzicht