Ook Nieuwegein heeft een circulair STO WMIJ bankje

26 oktober 2022

Op vrijdagmiddag 21 oktober 2022. werd door wethouder Ellie Eggengoor op feestelijke wijze het 1e circulaire bankje van Nieuwegein onthuld. Dit unieke bankje is te vinden bij het Meanderpark van Portaal. De zitbank is ontworpen door Woerdense studenten en gefabriceerd door Nieuwegeinse scholieren. Alle materialen zijn al eens eerder gebruikt. 

Deze circulaire samenwerking is onderdeel van het Sterk Techniekonderwijs-programma (STO), waarin door vmbo en mbo onderwijsactiviteiten op poten worden gezet om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Samenwerken met het bedrijfsleven is daar ook een belangrijk onderdeel van. In de STO-regio Woerden, Montfoort, IJsselstein en Nieuwegein is er in verschillende samenstellingen gewerkt aan dit unieke bankje.

Reginaal project: Circulaire bankjes

In Nieuwegein ontstond een mooie samenwerking met o.a. de Gemeente, TechnoHUB, Theo Pouw Groep, Scholman Infra Groep, Van Den Berg Hardhout, Portaal, leerlingen van het Oosterlicht College Nieuwegein en de studenten van de de Tech Campus van ROC Midden Nederland.

Twee studenten van de TU Delft maakten een duurzaam ontwerp met circulair hout en beton. Ze betrokken leerlingen van het Oosterlicht College en ROC Midden Nederland bij het project. Door projectonderwijs is samen met de Woerdense TechnoHUB en de bedrijven de circulaire bank daadwerkelijk gerealiseerd.

Gastlessen 

Leerlingen van het Oosterlicht College hebben verschillende gastlessen gevolgd op de Tech Campus. Ze hebben geleerd wat gerecycled beton inhoudt, hoe je circulair hout bewerkt en hoe je een eigen logo kunt laseren. Ze zijn op bezoek geweest bij de gemeente Nieuwegein voor de wet- en regelgeving, waarna ze in gesprek zijn gegaan met de bewoners van Portaal over de plaatsing van het bankje. De leerlingen hebben zo een breed en realistisch beeld gekregen van de toegepaste techniek. Op deze manier wordt ze een leuke, positieve ervaring geboden die helpt bij de zoektocht naar een passende vervolgopleiding.  Je kunt op deze bank heerlijk zitten, maar het doel van de ontwerpers was ook om het bankje vooral niet saai te maken voor kinderen. Zij kunnen er ook op klimmen en klauteren. Bij de opening zagen we dat al direct gebeuren. 
 
Stichting Woerden 650 jaar

In totaal worden er meerdere bankjes gemaakt voor de STO WMIJ-regio. Vier bankjes komen in de kernen van de gemeente (Woerden, Kamerik, Zegveld en Harmelen) te staan ter gelegenheid van Woerden 650 jaar stadsrechten. Op zaterdag 15 oktober werd de 1e bank in Woerden onthuld. 


Terug naar nieuwsoverzicht