Meiden in de techniek bij QBTEC

2 oktober 2024

Het geluid van sissende lasapparatuur vult de ruimte wanneer ik QBTEC binnenstap, een bedrijf waar vakmanschap en techniek hand in hand gaan. In de hoek van de werkplaats zie ik Fleur, een stoere meid van 14 jaar, geconcentreerd werken aan een onderdeel van een machine. Ze draagt een stoere helm, terwijl vonken om haar heen dansen. Naast haar staat Erryke, een doorgewinterde lasser, die Fleur nauwlettend in de gaten houdt. Wat mij meteen opvalt? Erryke's knalroze helm. De twee vormen een opvallend duo in een wereld die traditioneel toch nog wel door mannen wordt gedomineerd. Maar hier, bij QBTEC, laten deze vrouwen nog maar eens zien dat techniek voor iedereen is.

QBTEC is dé Europese specialist op het gebied van professionele kook-, bak- en frituuroplossingen. Het bedrijf produceert hoogwaardige professionele kook- en frituurinstallaties, die je vaak terugvindt in horecagelegenheden. Elk apparaat wordt met de hand gebouwd, waarbij precisie en vakmanschap de sleutel zijn. Bij QBTEC wordt er dagelijks gewerkt aan maatwerkoplossingen voor klanten, met aandacht voor detail en innovatie. Van grovere frames tot fijnere onderdelen, alles wordt in eigen huis geproduceerd door gepassioneerde vakmensen zoals Erryke en Fleur.

Erryke: van leerling naar vakvrouw

Erryke (2001) begon haar technische reis op het Minkema College in Woerden, waar ze voortgezet onderwijs volgde en zich richtte op vmbo-metaaltechniek. Na haar tijd op het Minkema zette ze haar opleiding voort bij mboRijnland met een BBL-traject. Na een eerste leerbedrijf maakte ze in 2018 de overstap naar QBTEC, waar ze nu haar vaardigheden verder aanscherpt. Ze vertelt enthousiast over haar favoriete werkzaamheden: “Het werken aan onderdelen vind ik het leukst. Het is zo gaaf om de machines te zien waarvan ik aan de onderdelen heb gewerkt.” Haar werk komt tot leven in de echte wereld, vooral wanneer ze haar werk herkent in horecagelegenheden.

Erryke’s vaste hand en oog voor detail hebben haar binnen het team een stevige reputatie bezorgd als een van de snelste lassers. Floris, werkzaam op het bedrijfsbureau, bevestigt dit: "Haar collega’s staan vaak versteld van haar snelheid en nauwkeurigheid." 

Fleur: jong talent met ambities

Fleur, die  een lintstage loopt vanuit Yuverta VMBO Montfoort, koos begin dit jaar vol enthousiasme voor een doe-middag bij QBTEC, speciaal voor meiden. “Ik wil heel graag iets nieuws leren,” vertelt ze. Fleur komt uit Woerden en heeft een grote voorliefde voor de praktijk. Van theorie houdt ze minder, maar zodra ze iets kan maken met haar handen, gaat haar gezicht stralen.

Onder begeleiding van Erryke leert Fleur de kneepjes van het vak. Ze werkt aan verschillende projecten en krijgt de ruimte om aan haar eigen skills te werken. Zo ontwierp en maakte ze haar eigen kapstok. “Er is niets mooier dan nieuwe dingen leren en maken, vooral als je ziet dat het lukt,” zegt Fleur, terwijl ze vertelt over haar stages bij QBTEC. Naast haar eigen projecten zag Fleur al verschillende afdelingen binnen het bedrijf, zoals het magazijn en pre-assemblage. 

Per stagedag wordt gekeken wat Fleur kan doen binnen het proces. Zo deed ze al ervaring op met zagen, schuren, boren en het wegwerken van lasnaden. Daarbij houdt ze rekening met de persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en wordt er natuurlijk met haar meegekeken. Ze mag ook leren hechten en aflassen, iets waar ze zichtbaar van geniet. De eerste keer ging het niet meteen goed, geeft ze lachend toe: “Wel gehecht, maar het frituurmandje zat niet vast.” Erryke lacht mee: “Ze is echt wel een snelle leerling, want de volgende was goed.” Volgens Erryke heeft Fleur zelfs al 'zwaaiend lassen' onder de knie, iets wat je niet vaak ziet bij beginners.

Diversiteit en begeleiding bij QBTEC

Bij QBTEC is diversiteit belangrijk, en hoewel sommige mensen nog steeds denken dat meiden de technische wereld eng zouden vinden, bewijst dit team het tegendeel. Erryke ziet het belang van vrouwen in de techniek: “Het is complete bullshit dat techniek niets voor meiden zou zijn. Diversiteit maakt ons sterker.” Het bedrijf biedt een veilige en stimulerende werkomgeving, waarbij de begeleiding van jonge talenten centraal staat.

Fleur voelt zich thuis binnen het team en zegt dat haar dagen voorbijvliegen. “Het is fijn om elke dag iets nieuws te leren, en de samenwerking met mijn begeleiders maakt het werk nog leuker,” vertelt ze. De stagebegeleiding bij QBTEC is essentieel voor haar ontwikkeling. Floris en Erryke zorgen er samen voor dat Fleur iedere stagedag iets nieuws oppakt en stap voor stap groeit in haar vaardigheden.

Toekomst in de metaalsector

Fleur overweegt serieus een toekomst in de metaalsector en ziet QBTEC als een potentieel leerbedrijf voor haar verdere opleiding. Een MBO-opleiding in deze richting staat hoog op haar lijstje. “Het werken in de techniek bevalt me echt, en ik zie mezelf hier zeker verder in ontwikkelen,” zegt Fleur zelfverzekerd. Met de steun van bedrijven zoals QBTEC en rolmodellen zoals Erryke, wordt de drempel voor jonge meiden om voor techniek te kiezen steeds lager.

Meiden horen in de techniek!

Bij QBTEC zien we dat meiden zoals Erryke en Fleur niet alleen hun plek vinden in de technische sector, maar er ook in uitblinken. Samen tonen ze aan dat techniek voor iedereen is, en dat meer diversiteit de sector alleen maar rijker maakt. Of het nu gaat om het werken aan frames, het lassen van onderdelen of het begeleiden van nieuw talent, deze vrouwen laten elke dag zien waarom ze onmisbaar zijn. Fleur vat het simpel samen: “Techniek is gewoon gaaf.”

 

 

 


Terug naar nieuwsoverzicht